Tudjuk, hogy a babák übercukik, és hogy az érkezésükkel minden megváltozik, leginkább mi magunk. Azt is tudjuk, hogy habár minden baba más és más, mégis vannak dolgok, amikben hasonlítanak. De ezek között rengeteg érdekesség van, amit talán nem is gondolnál róluk. Lássuk is ezeket.

Photo by Spencer Selover from Pexels

A babák nem véletlenül olyan cukik

Sokszor hallottam már nálam rutinosabb anyukáktól, hogy a babák azért annyira cukik, hogy teljesen beléjük szeressünk, és emiatt a mély szeretet miatt ne rakjuk ki őket a házból, amikor kamaszként elviselhetetlenné válnak. Nos, nálunk még messze van a kamaszkor, de azt már mondtam nem egyszer a lányomnak, hogy az az egy szerencséje van, hogy rohadtul szeretem őt.

Nos, tudományosan bizonyított tény, hogy a cuki pofik, az édes mosolyok és a finom babaillat valóban nem a véletlen műve – a minden érzékszervünkre ható „babaságnak” köszönhetően kezdünk el olyan gyorsan kötődni a picikhez, és támad fel bennünk a gondoskodó ösztön.

A babák sokat tüsszögnek

Egy újszülött baba anyukájának ijesztő lehet, ha azt hallja, hogy a babája egyfolytában tüsszög. Szerencsére a legtöbb esetben ez nem betegséget jelez. Szimplán így tisztítják az orrjárataikat. Arról nem is beszélve, hogy az eleinte nagyon pici orrlyukak, hála a sok tüsszentésnek, gyorsan kitágulnak, ami pedig a szopizás miatt fontos.

Eleinte bizony sokat sírnak a babák

Bár a címlapok fotóin mindig édesen alvó babákat látunk, illetve állítólag egy újszülött csak eszik és alszik, azért a valóságban ez mégsem teljesen így van. Egy kutatás szerint ugyanis egy átlagos újszülött naponta 2 órát sír. A jó hír, hogy ez nem tart örökké és a legtöbb esetben három hónapos korukra már kevesebbet pityeregnek a babák.

Érdekes, hogy mennyi reflexszel születnek

Ilyen például a már az előző cikkemben (ha nem olvastad volna az első tíz érdekességet a babákról, akkor kattints ide) szereplő úszóreflex. De ezen kívül is még jó 30 különböző reflex segíti a babák túlélését. Ezek közül néhány, például a légzési – vagy pislogási reflex, felnőttkorunkban is velünk marad. De sok olyan van, ami körülbelül a babák 4 hónapos korára eltűnik – ilyen például a fogóreflex vagy a lépegetőreflex.

A babák óriási fejjel és szemekkel születnek

Egy újszülött feje a teste súlyának egyharmadát, hosszának egynegyedét teszi ki. Összehasonlításul ugyanez az arány egy felnőtt embernél egyhetedet jelent. És akkor még nem is beszéltünk a szemekről, melyek babakorban már elérik a felnőttkori szem méret 75 %-át. Döbbenetes!

Félig nyitott szemmel is tudnak aludni

A kutatók ugyan nem tudják pontosan, hogy mi ennek az oka, de azt megfigyelték, hogy a legtöbbször a REM fázisban fordul elő az, hogy a babák félig nyitott szemekkel alszanak. A picik ráadásul ebben a mélyalvási szakaszban pihennek a legtöbbet. Pont emiatt, mi szülők gyakran csodálkozhatunk rá, hogy miképp képesek így aludni a csöppségek.

A babáknak kétszer olyan magas a pulzusuk

A babák szíve sokkal gyorsabban ver, mint egy felnőtté, a pulzusuk 140-150 között számít normálisnak. Később, ahogy nő a gyerek, egyre alacsonyabb lesz a pulzusuk, de még serdülőkorban is átlagosan 60-100 között van.

Szinte sosem a 40. hétre születnek a babák

Bár minden terhes nő tudja, hogy a babák a betöltött 40. héten születnek, mégis a legritkább esetben érkeznek meg pont a kiírt időpontban. Teljesen normális, hogy akár két héttel korábban, vagy egy héttel később indul be a szülés. A legtöbb baba amúgy a 38-40. héten gondolja úgy, hogy már elég időt töltött anya pocakjában, de gyakori a túlhordás is. Ma amúgy az a protokoll, hogy betöltött 37. hét után és 2500 gramm fölött nem számít már koraszülöttnek egy baba és a legtöbb kórházban maximum pár nappal engedélyezik a túlhordást és idővel beindítják a szülést.

Érdekes, hogy milyen sokat bírnak enni

Bevallom, én elég mániákus vagyok és szeretem tudni, hogy pontosan mennyit eszik és alszik a baba. Valahogy jobban érzem magamat attól, ha tudom, hogy most kevesebbet evett vagy éppen aludt és így nagyjából tudok tervezni, hogy mi várható a nap hátralévő részében. Így teljesen ledöbbentem, amikor a fiam nem egészen három hónapos korában több, mint 1000 ml anyatejet és tápszert evett egy nap. Mindezt úgy, hogy ő maga épphogy 5 kg volt. Vagyis a testsúlya 20 %-át fogyasztotta el egy nap. Azért ezt nem csinálnám utána.

Akár napi 5-6 kakis pelus – vagy éppen egy hétig egy sem

És ha már ilyen sokat képes enni egy baba, bizony ez meglátszik néha a kakis pelusok számán is. Volt olyan, hogy egy nap ötször-hatszor kakilt a kisfiam. Döbbenetes élmény volt. Ennél csak azt tartottam furcsábbnak, amikor a csak anyatejjel táplálkozó babákról meg azt hallottam, hogy náluk teljesen normálisnak számít, ha egy hétig sem produkálnak kakit. Egy biztos, roppant érdekes kis lények ezek a babák!

Hihetetlen érdekes dolgok ezek, nem igaz? És az igazán életreszóló dolgok majd még csak ezután fognak következni a baba életében.

Te melyik tényen lepődtél meg a legjobban?

Ha érdekel, hogy milyen hasznos tippeket kaptam a kórházban a csecsemősöktől, akkor olvasd el ezt a cikkemet is.

Forrás:

https://babybonus.hu/tenyek-es-erdekessegek-a-babakrol-i-resz

https://www.okolurko.hu/11-dolog-amit-nem-tudtal-a-babakrol

Azanyja

Még több tartalomért lájkolj a facebookon. 🙂

Kitűzés a Pinteresten

Megosztom

Oszd meg a barátaiddal a bejegyzést