Amikor kiejtettem a számon, hogy irány a konyhába hókiflit csinálni, a lányom kedvesen visszakérdezett, hogy miért anya, havazik? Hát, sajnos nem, a hó egyelőre elkerül bennünket. De talán pont ezért volt remek választás, hogy elkészítsük ezt az omlós, karácsonyi hókifli receptet. Legalább átjárt bennünket az ünnepi hangulat.
Hozzávalók az omlós karácsonyi hókiflihez:
40 dkg liszt, 25 dkg vaj, 1 csipet só, 1,5 dl tejföl, sűrű lekvár, 1 csomag vaníliás cukor, 4 ek porcukor
A karácsonyi hókifli elkészítése:
Egy tálba beleszórjuk a lisztet és elmorzsoljuk a vajjal.
Ha ez megvan, akkor megsózzuk kissé, majd kb. másfél deci tejfölt hozzáadunk.
Ezek után lisztezett felületen átgyúrjuk még, majd 3 részre osztjuk és gombócokat formálunk belőle.
Takarjuk le és hagyjuk 20-30 percet pihenni a tésztát.
Ha letelt a majd fél óra, akkor a gombócokat nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagságúra. Igyekezzünk, hogy minél inkább kör alakot formáljunk.
Ezután egy pizzavágóval vagy késsel vágjuk 16 egyenletes cikkre a tésztát.
A cikkek felső részére tegyünk egy kávéskanálnyi lekvárt. Majd kezdjük el felgöngyölíteni a tésztát, hogy kifli alakot kapjunk.
A kifliket tegyük sütőpapíros tepsire és 165 °C-ra előmelegített sütőben, légkeverésen süssük 18-20 percig. Arra kell figyelni, hogy a tészta ne barnuljon meg.
Egy tálba keverjük össze a vaníliás cukrot a porcukorral és a még tűzforró kifliket hempergessük meg benne.
Íme az omlós karácsonyi hókiflik:
Fémdobozban napokig eláll, de érdemes hamar elfogyasztani, mert a tészta magába szívja a lekvárt.
Jó étvágyat hozzá!
Ha kedvet kaptál további karácsonyi sütik elkészítéséhez, javaslom a klasszikus mézeskalácsot, ami azonnal puha lesz.
További hókifli receptekért látogass el a Pinterestre.
Azanyja
Még több tartalomért lájkolj a facebookon. 🙂