Azért is szeretem, hogy beköszöntött az ősz, mert ismét lehet minden hétvégén sütni. Imádom, ahogy az egész lakást belengeni a süteményillat. Most egy klasszikus, fahéjas-almás pitét sütöttünk.

Hozzávalók a fahéjas-almás pitéhez:

fahejas_almas_pite

Hozzávalók a tésztához: 220 g liszt, 110 g margarin, 55 g porcukor, 1 tojás.

Hozzávalók a töltelékhez: 50 dkg magozott, pucolt alma (kb. 80 dkg volt csumástul mérve), 4 evőkanál barna cukor, 2 evőkanál kukoricakeményítő, 1-2 teáskanálnyi őrölt fahéj

A fahéjas-almás pite elkészítése:

Egy tálba beleszórjuk a lisztet, a felkockázott vajat és a cukrot, majd gyorsan összemorzsoljuk őket.

fahejas_almas_pite (2)
fahejas_almas_pite (4)

Ezután beleütjük a tojást, és összeállítjuk a puha tésztát.

fahejas_almas_pite (5)
fahejas_almas_pite (6)

Miután kész van, egy fóliába tekerjük a gombócot, és egy órára a hűtőbe tesszük.

fahejas_almas_pite (7)

Amíg megdermed a tészta, addig egy tálba apró kockára felvágjuk a megpucolt és kimagozott almát.

Derult egbol terhesseg
fahejas_almas_pite (8)

Hozzáadjuk a cukrot, a keményítőt és a fahéjat, jól összekeverjük, majd félretesszük.

fahejas_almas_pite (9)
fahejas_almas_pite (1)

Ha letelt az egy óra, akkor kivesszük a hűtőből a tésztát, lisztezett felületen átgyúrjuk kicsit, majd bő 2/3-ad, 1/3-ad részre szétosztjuk.

pite

Majd a nagyobb darabot kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk. Igyekezzünk valamennyire felvenni a piteformánk alakját. Aztán helyezzük rá a tésztát a formára.

fahejas_almas_pite (11)

Ahova nem jutott tészta, azt nyugodtan pótoljuk ki a túllógó tésztából, vagy a maradék 1/3 tésztából.

fahejas_almas_pite (12)

Időközben a töltelékünk jó sok levet eresztett, próbáljuk ezt a tál alján hagyni, és csak a gyümölcsöt rákanalazni a tésztára.

fahejas_almas_pite (13)

A maradék tésztát tépjük 8 részre, formázzunk belőle golyókat, majd azokból készítsünk csíkokat, és lapítsuk ki őket. Majd helyezzük fel őket a gyümölcsös massza tetejére.

fahejas_almas_pite (14)

Végül nincs más dolgunk, mint 180°C, légkeveréses, előmelegített sütőben, kb 25-30 perc alatt készre sütni a pitét.

Íme az elkészült fahéjas-almás pite:

fahejas_almas_pite (10)

Jó étvágyat hozzá!

Ha szeretnél kipróbálni egy egyszerű, de mégis finom szilvás muffint, akkor kattints ide!

Azanyja

Még több tartalomért lájkolj a facebookon. 🙂

Pin It on Pinterest

Megosztom

Oszd meg a barátaiddal a bejegyzést