Azért is szeretem, hogy beköszöntött az ősz, mert ismét lehet minden hétvégén sütni. Imádom, ahogy az egész lakást belengeni a süteményillat. Most egy klasszikus, fahéjas-almás pitét sütöttünk.
Hozzávalók a fahéjas-almás pitéhez:
Hozzávalók a tésztához: 220 g liszt, 110 g margarin, 55 g porcukor, 1 tojás.
Hozzávalók a töltelékhez: 50 dkg magozott, pucolt alma (kb. 80 dkg volt csumástul mérve), 4 evőkanál barna cukor, 2 evőkanál kukoricakeményítő, 1-2 teáskanálnyi őrölt fahéj
A fahéjas-almás pite elkészítése:
Egy tálba beleszórjuk a lisztet, a felkockázott vajat és a cukrot, majd gyorsan összemorzsoljuk őket.
Ezután beleütjük a tojást, és összeállítjuk a puha tésztát.
Miután kész van, egy fóliába tekerjük a gombócot, és egy órára a hűtőbe tesszük.
Amíg megdermed a tészta, addig egy tálba apró kockára felvágjuk a megpucolt és kimagozott almát.
Hozzáadjuk a cukrot, a keményítőt és a fahéjat, jól összekeverjük, majd félretesszük.
Ha letelt az egy óra, akkor kivesszük a hűtőből a tésztát, lisztezett felületen átgyúrjuk kicsit, majd bő 2/3-ad, 1/3-ad részre szétosztjuk.
Majd a nagyobb darabot kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk. Igyekezzünk valamennyire felvenni a piteformánk alakját. Aztán helyezzük rá a tésztát a formára.
Ahova nem jutott tészta, azt nyugodtan pótoljuk ki a túllógó tésztából, vagy a maradék 1/3 tésztából.
Időközben a töltelékünk jó sok levet eresztett, próbáljuk ezt a tál alján hagyni, és csak a gyümölcsöt rákanalazni a tésztára.
A maradék tésztát tépjük 8 részre, formázzunk belőle golyókat, majd azokból készítsünk csíkokat, és lapítsuk ki őket. Majd helyezzük fel őket a gyümölcsös massza tetejére.
Végül nincs más dolgunk, mint 180°C, légkeveréses, előmelegített sütőben, kb 25-30 perc alatt készre sütni a pitét.
Íme az elkészült fahéjas-almás pite:
Jó étvágyat hozzá!
Ha szeretnél kipróbálni egy egyszerű, de mégis finom szilvás muffint, akkor kattints ide!
Azanyja
Még több tartalomért lájkolj a facebookon. 🙂