Azt hiszem, az egyik legjobb dolog az őszben az, hogy újra bekapcsolhatjuk a sütőt, és olyan isteni finom sütiket készíthetünk a családunk számára, mint ez a csokidarabos, nutellával töltött porhanyós keksz.
Érdemes a tésztát előző este összekészíteni, és csak másnap megtölteni nutellával és sütőbe tenni, mert így a kekszünk még omlósabb lesz.
És van még egy remek tulajdonsága ennek a sütinek – azon kívül, hogy baromira finom -, méghozzá az, hogy fémdobozban napokig eláll.
Hát legalábbis ahol nem laknak olyan falánkok, mint nálunk.
Íme a hozzávalók: (20 darab, kb. tenyér méretű kekszhez)
30 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, 1 tk. szódabikarbóna, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió, 1 csipet só, 10 dkg étcsoki, 20 dkg vaj, 10 dkg kristálycukor, 10 dkg nádcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 egész tojás, 1 tojássárgája, 20 tk. nutella
A 10 dkg étcsokit ledaráljuk, vagy daráló híján nagyon apró darabokra vágjuk.
Egy tálba a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a szerecsendiót, a sót és a csokit elkeverjük.
Egy másik tálba felkockázzuk a vajat, majd a kétféle cukorral kézi mixerrel elkeverjük.
Ezek után hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a tojásokat is.
Végül hozzáöntjük a lisztes keveréket és egy puha tésztává gyúrjuk. (ne féljünk, ha esetleg kóstolás közben picit sósnak érezzük a nyers tésztát, kisütve kifejezetten pikáns íze lesz)
Lisztezett felületen a tésztát 2 gombócra osztjuk szét, majd ezekből 20 cm-es rudat formázunk és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük minimum 4 órára. (én egy egész éjszakát hagytam állni)
Sütés előtt minimum fél órával kivesszük a hűtőből az addigra megkeményedett rudakat, majd 10-10 részre vágjuk őket.
Lisztezett felületen a szeleteket kb. tenyérméretű körré lapítjuk, és a közepére teszünk egy kanál nutellát.
Óvatosan fölhajtogatjuk a tésztát, ismét egy gombócot kapva, és ügyeljünk arra, hogy a nutella ne látszódjon ki, nehogy kifolyjon sütés közben.
Végül sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, kilapítjuk őket, és figyeljünk rá, hogy a korongok között legalább 5 cm távolság legyen.
175 fokra előmelegeített sütőben, légkeverésen, 10-12 percig sütjük, majd rácsra szedve hagyjuk kihülni.
Íme a végeredmény:
Jó étvágyat hozzá!
Ha kipróbálnátok egy ínycsiklandó fahéjas-szilvás pite receptet is, akkor kattintsatok ide.
Az eredeti receptet itt találjátok: https://divany.hu/offline/2014/08/29/penteki_suti_nutellaval_toltott_csokis_keksz/
Azanyja
Még több tartalomért lájkolj a facebookon. 🙂