Éveken át kerestük egy barátnőmmel a tökéletes mézeskalács receptjét. És nagyjából mire megtaláltuk, gyerekeink lettek.  Sajnos ez azt is jelentette, hogy most már évek óta megszakadt az a hagyományunk, hogy egy decemberi napon, forralt borozás közben, órákon keresztül sütjük és díszítjük a mézeskalácsokat. Talán majd évek múlva visszatérünk erre a számomra kedves szokásunkhoz.

De amiről most írni akartam, az az, hogy hogyan készül a tökéletes, egyből puha, és nagyon finom mézeskalács.

Az eredeti receptet a cikk alján találjátok, de azt szeretném kiegészíteni 1-2 praktikummal.

Íme a hozzávalók a mézeskalácshoz:

Hozzávalók a tésztához: 9 ek. kristálycukor, 2 tojás + 2 tojássárgája, 1 mk. őrölt fahéj, 7 dkg zsír, 7 dkg vaj, 2 ek. tejföl, 9 ek. méz, 1/2 ek. szódabikarbóna, 60 dkg liszt.

Hozzávalók a lekenéshez: 1 tojás, 1/2 ek. tejföl, pici olaj

Hozzávalók a díszítéshez: a tésztából fennmaradt 1-2 tojásfehérje és annyi porcukor hozzá (jó sok), amennyi kell ahhoz, hogy egy kinyomható állagú cukormázat kapjunk.

derült égből terhesség

A puha mézeskalács elkészítése:

A cukrot, a tojásokat, a fahéjat, a zsírt, a vajat (én margarint szoktam használni) és a tejfölt egy olyan tálba tesszük, amit később majd rá tudunk tenni a tűzhelyre.

Kézi habverővel keverjük össze az említett hozzávalókat.

Egy műanyag tálba tegyük bele a mézet és a szódabikarbónát, és a mikróba forraljuk fel. Érdemes kb. fél percenként ránézünk, mert nagyon hirtelen tud felhabosodni.

Ha ez megvan, akkor a szódabikarbónás mézet öntsük hozzá a többi alapanyaghoz. Alacsony lángon „főzzük” meg, de csak annyira, hogy a zsír és a margarin is szépen felolvadjon.

Miután ez megtörtént, mehet bele a liszt, és ne ijedjünk meg attól, hogy nagyon nyúlós állaga lesz a tésztának.

Én most már évek óta úgy készítem a mézeskalácsot, hogy este összeállítom a tésztát, azt beteszem éjszakára a hűtőbe dermedni. Másnap reggel pedig nekiállok a sütésnek. De legalább 2-3 órára mindenképp szükséges hűtőben tárolni a tésztát, hogy gyúrható legyen.

Ne lepődjünk meg, hogy reggelre annyira meg fog keményedni a tészta, hogy én például szó szerint ki szoktam kaparni eleinte a lábasból. De mire a végére érünk, már megint lesz annyira nyúlós, hogy lehetséges, hogy több tisztet fog felvenni, mint amikor elkezdtük a tészta gyúrását.

Az évek során legalább 50 karácsonyi sütiszaggatóra tettem szert. Szóval legalább fél órám azzal szokott eltelni, hogy kiválasztom, hogy milyen formákat süssek. 🙂

Lisztezett deszkán maximum fél ujjnyi vastagra nyújtsuk ki a tésztát, majd a kiszaggatott formákat úgy helyezzük el a tepsiben, hogy hagyjunk helyet nekik, hiszen a tészta meg fog dagadni sülés közben. Illetve érdemes minél vékonyabbra kinyújtani a tésztát, különben ahogy „megduzzad”, előfordulhat, hogy kirepedezik a süti.

Hogy szép fényes legyen a mézeskalácsunk teteje, érdemes lekenni azt. Én 1 tojást, egy fél evőkanál tejfölt és egy pici olajat kevertem össze, és ezzel kentem le a sütiket.

180 °C-ra előmelegített sütőben, pár perc alatt megsütjük a mézeskalácsokat. Figyeljünk oda, mert tényleg néhány perc alatt elkészülnek a sütik. Én pl. nem tudtam olyan gyorsan gyúrni és szaggatni a tésztát, hogy folyamatosan tudjam cserélgetni a tepsiket.

És a végeredemény, az istenien puha mézeskalácsok:

Íme a kész sütik, illetve itt láthatjátok, hogy dupla adag tésztából kb. mennyi mézeskalács fog elkészülni. Maga a sütés folyamata kb. 3 órát vett el.

Idén teljesen elfelejtettam mandulát és diót venni, de ha a nyers tésztát kicsit vastagabbra nyújtjátok csak, és sütés előtt belenyomjátok a tésztába őket, utána lekenitek a tojással, isteni mézeskalácsok lesznek úgyis. És kevesebbet kell díszíteni.

Éveken át becsülettel én készítettem a cukormázat (tojásfehérje és porcukor keverék). Nos, amióta gyerekem van leegyszerűsítettem ezt a kérdést, és készen veszem a cukormázat.

Nyilván nem ugyanolyan finom, mint a házi, de van olyan jó a bolti is, hogy nekem nem éri meg a cukormázzal szórakozni. Nem is a készítés volt a bonyolult, inkább a zacskóba kanalazgatást utáltam. Meg azt, hogy a kivágott zacskóvég idővel még tovább szakadt és az orrán-száján folyt a máz. A bolti díszítőformák pedig nekem mindig túl vastagnak bizonyultak.

Kb. 3 órán át díszítettem a minimum 200 darab mézeskalácsot, fémdobozba raktam őket, és higgyétek el, vannak annyira finomak, hogy még idén el fog fogyni ez az ipari mennyiség is.

Jó készülődést és jó étvágyat hozzá!

Egyéb karácsonyi süti recepteket olvasnál? Akkor kattints ide egy jó áfonyás sütiért, ide, ha linzert készítenél és ide, ha kipróbálnál egy gyümölcskenyér receptet.

Forrás: http://www.mindmegette.hu/nagyon-puha-mezeskalacs.recept/

Azanyja

Még több tartalomért lájkolj a facebookon. 🙂

Pin It on Pinterest

Megosztom

Oszd meg a barátaiddal a bejegyzést