Ha egy egyszerű, gyorsan elkészíthető, ám annál finomabb vajas kekszre vágysz, akkor jó helyen jársz. Húsz perc alatt kész volt a tészta, utána kétszer tíz perc alatt sült meg egy adagnyi keksz.
Szerencsére tele vagyok mindenféle sütiszaggatóval, így sikerült húsvéti hangulatúvá varázsolni a sütést, amiben a kislány is aktívan részt vett.
Az eredeti receptet a cikk alján találhatod, de én például vaj helyett margarint, a vaníliarúd helyett pedig vaníliás cukrot használtam, illetve barna cukorral szórtam meg a keksz tetejét.
Hozzávalók a húsvéti vajasz kekszhez:
30 dkg liszt, 20 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, 1 csipet só, barnacukor a keksz szórásához
A húsvéti vajas keksz elkészítése:
Azzal kezdtem, hogy a margarint kikevertem a porcukorral.
Ezek után hozzáadtam a pici sót, a tojást és a vaníliás cukrot, és jól összekevertem.
Végül belemértem a lisztet is, és csomómentesre kevertem a tésztát.
Igazából akkor tudtam jól összegyúrni, amikor kiborítottam a tésztát a belisztezett asztalra. Lefeleztem a mennyiséget a könnyebb kezelhetőség miatt, gombócot formáztam belőlük, elővettem a húsvéti sütiformákat, és kezdődhetett a móka.
Kb. 3-4 mm vastagságúra kinyújtottam a tésztát, és a kislány elkezdte kiszaggatni a formákat.
Amikor picit nem figyeltem oda, a kislány kézbe vette a dolgokat 😀
A kiszúrt formákat nyugodtan rakhatod egymáshoz közel, hiszen nem fog megdagadni a tészta. Sütés előtt pedig megszórtam barnacukorral a darabokat.
A tepsit végül a 180°C-ra előmelegített, és légkeverésre állított sütőbe tettem, és 10 percig alatt kész is volt egy adag.
Ne várjátok meg, míg megbarnulnak a kekszek, ahogy a szélei elkezdenek megsülni, vegyétek ki.
Íme az elkészült kekszek:
Jó étvágyat hozzá!
Forrás: https://femina.hu/recept/dan-vajaskeksz/
Azanyja
Még több tartalomért lájkolj a facebookon. 🙂