A minap szembe jött velem a neten egy pite kép, aminek a puszta látványára összefutott a nyál a számban. Rá is kattintottam, hogy mi ez a gyönyörűség, és amikor azt olvastam, hogy rebarbarás-epres pite, akkor már tudtam, hogy ezt biztosan el fogom készíteni.

Az első problémám viszont az volt, hogy gőzöm nem volt arról, hogy milyen is az a rebarbara. Hallottam már a nevéről, de nem gondoltam, hogy valaha is láttam már ilyen növényt.

Ezek után, mint egy megszállott szaladtam be minden szembejövő boltba és zöldségeshez, hogy szerezzek néhány szárral. Megsúgom, sehol nem kaptam. Sőt, volt olyan bolt, ahol a kérdésemre, hogy tartanak-e rebarbarát, a zöldségosztányon dolgozó emberke visszakérdezett, hogy mi az egyáltalán?

Végül a falu közösségi oldalán tettük fel a kérdést, hogy nincs-e valakinek néhány eladó szára, mire az egyik ismerősünk szerencsére visszaírta, hogy pont ma látott xy boltba rengeteget belőle.

Szóval készüljetek, nem egy egyszerű dolog a beszerzése, de azt kell, hogy mondjam, hogy megérte a fáradozást.

És akkor ezek után nézzük, hogy hogyan is készítettem én el ezt az isteni pitét.

Íme a hozzávalók:

pite

Hozzávalók a tésztához: 220 g liszt, 110 g margarin, 55 g porcukor, 1 tojás.

Hozzávalók a töltelékhez: 2 szár rebarbara, 50 dkg eper, 6 evőkanál porcukor, 2 evőkanál kukoricakeményítő.

Itt említeném meg, hogy én nagyon édesszájú vagyok, így, ha jobban szeretnétek érezni a rebarbara savanykás ízét, akkor tehettek bele többet, mint 2 szár, vagy használhattok kevesebb cukrot.

Először is egy tálba beleszórjuk a lisztet, a felkockázott vajat, és a cukrot, majd gyorsan összemorzsoljuk őket.

Ha ez megvan, akkor beleüthetjük a tojást, és összeállítjuk a puha tésztát.

Ha kész van, egy fóliába tekerjük a gombócot, és egy órára a hűtőbe tesszük.

Ezek után elkészítjük a tölteléket. Fogjuk a fél kg epret, kicsumázzuk, tetszés szerint feldaraboljuk, és egy tálba öntjük.

Utána elővesszük a rebarbarát, a felső réteget lehúzzuk róla, majd hasonló méretűre felkockázzuk, mint az epret.

Ahol már nagyon kemény a zöldség, azt már ne vágjuk, csak addig, amíg könnyen tudunk dolgozni vele.

Hozzáadjuk a cukrot és a keményítőt, majd jól összekeverjük a tölteléket.

Ha letelt az egy óra, akkor kivesszük a hűtőből a tésztát, lisztezett felületen átgyúrjuk kicsit, majd bő 2/3-ad, 1/3-ad részre szétosztjuk.

Majd a nagyobb darabot kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk. Igyekezzünk valamennyire felvenni a piteformánk alakját.

Aztán helyezzük rá a tésztát a formára.

Ahova nem jutott tészta, azt nyugodtan pótoljuk ki a maradék 1/3-ad tésztából.

Időközben a töltelékünk jó sok levet eresztett, próbáljuk ezt a tál alján hagyni, és csak a gyümölcsöt rákanalazni a tésztára.

A maradék tésztát tépjük 8-ba, formázzunk belőle golyókat, majd azokból készítsünk csíkokat, és lapítsuk ki őket.

Majd helyezzük fel őket a gyümölcsös massza tetejére.

Nincs más dolgunk, mint 180°C, légkeveréses, előmelegített sütőben, kb 25-30 perc alatt készre sütni a pitét.

Íme a végeredmény:

Jó étvágyat hozzá!

 

Ha szeretnél kipróbálni egy jó bukta receptet, akkor kattints ide!

 

Ha pedig szeretnél többet olvasni arról, hogy milyen egészséges a rebarbara, kattints ide!

 

Azanyja

 

Még több tartalomért lájkolj a facebookon. 🙂

 

Pin It on Pinterest

Megosztom

Oszd meg a barátaiddal a bejegyzést