Van nekünk egy csokis-sütis „kofferunk”, ahol a nasikat rejtegetjük. K. születése óta gyakorlatilag mi nem veszünk édességet (ez alól talán a szaloncukor a kivétel, illetve a csakis a téli időszakban kapható szilvás mézes puszedli). Mégis havonta- kéthavonta szanálnom kell a hamarosan lejáró csokikat. Egyszerűen nem tudjuk olyan ütemben fogyasztani, mint ahogy kapjuk őket (főleg K-nek vesznek sokat, de hogy minek…?).
Szóval a legutóbbi válogatáson fennakadt több zacskó áfonya, amik már lejártak durván egy hónapja. Gondoltam, sok baja nem lehet egy aszalványnak, de azért biztos, ami biztos alapon, elővettem az áfonyás sütit a karácsonyi sütik sorában 😊
K. ahogy meglátta, hogy valamit kóstolgatok, egyből ott termett, és követelte a jussát. Szerintem egy laza 50 szemet meg is evett hirtelen felindulásból…
Íme a hozzávalók:
Hozzávalók: 175 g margarin, 85 g nádcukor, 230 g liszt, 1 cs. vaniliás cukor, 150 g aszalt áfonya
Elkészítés:
Mikor végre sikerült mindent előkészítenem, és K. is lekötötte magát azzal, hogy a legújabb szarvasának kínálgatta az áfonyát, felvagdostam a margarint apró kockákra. Majd ezek után K. segített a többi összetevőt összeönteni. Jött a nádcukor, a vaniliás cukor, ezeket elkevertem a margarinnal, majd jöhetett a liszt, végül az áfonya. Az eredeti recept szerint fele arányban kell az áfonya és a pisztácia a sütibe, de valahogy nekem ez a két íz annyira nem jön össze. Így még sosem próbáltam ki, hogy milyen lehet úgy az ízhatás. Kérlek, ha Ti elkészítitek az eredeti recept alapján, mondjátok el, hogy ízlett.
A tésztát most nem engedtem gyúrni K-nek, mert még az én kezemet is bántotta a kemény áfonya. Így amennyire tudtam, gyorsan összedolgoztam a tésztát, lenegyedeltem (dupla adagot csináltam), majd hurkákat készítettem belőle. Ezeket körbetekertem follpack-kal, majd mentek a hűtőbe.
Amíg dermedt a tészta, addig nekiálltunk egy kis dekorálásnak, erről itt olvashattok.
Bő fél óra múlva felvagdostam a tésztát kb. 1 centis darabokra. Amikor készen voltam, bepakoltam a sütiket a 160°C-ra előmelegített sütőbe (2 adagnyi lett), és kb. negyed óra alatt meg is sültek. Fontos, hogy ne hagyjuk, hogy megbarnuljon a süti, mert akkor száraz lesz. Akkor vegyük ki, amikor elkezd barnulni a széle.
Mielőtt a siserehad felette volna az összeset, a kihülés után gyorsan fémdobozba tettem, és elrejtettem karácsonyig 😊
Íme a végeredmény:
Jó étvágyat hozzá!
Ha kiváncsiak vagytok, hogy nálunk hogy zajlott egy másik karácsonyi süti, a linzer készítése, kattintsatok ide. Itt pedig arról olvashattok, hogyan készítem a mézeskalácsot. És végül egy jó gyümölcskenyér receptért katt ide.
Az eredeti receptet itt olvashatjátok: https://rozekacsa.blog.hu/2015/05/08/afonyas-pisztacias_keksz
Azanyja
Még több tartalomért lájkolj a facebookon. 🙂