Vészesen közeledik a karácsony, így itt az ideje, hogy elkezdjük beszerezni a karácsonyi ajándéknak valókat. Ha idén ti is szeretnétek meglepni a családtagokat néhány személyesebb ajándékkal, akkor biztos nagy sikerült fogtok aratni, ha a gyerekeket is bevonjátok, és velük együtt készített meglepetéseket tesztek majd a fa alá.

Sóliszt gyurma

Kezdjünk is egy klasszikussal, a sóliszt gyurmával. Azt hiszem magam is kisgyerek voltam még, amikor utoljára ilyen gyurmából készítettem bármit is, de egyből kedves emlékek árasztottak el, így gondoltam, hogy megmutatom a lányomnak is, aki amúgy is szeret gyurmázni.

Íme a hozzávalók:

20 dkg liszt, 20 dkg só, 130 ml víz, 2 ek olaj, kiszúróformák, ételfesték vagy tempera, fogpiszkáló és cérna

Keverjük el a lisztet a sóval, majd adjuk hozzá a vizet és az olajat. Gyúrjuk jól össze, amíg a megfelelő állagot nem kapjuk. A sótól függően előfordulhat, hogy több-kevesebb víz vagy olaj kell hozzá.

Ezek után a kislány átvette az irányítást, pár mm vastagságúra kinyújtottuk a tésztát, és jöhetett a szaggatás.

Mivel akadt itthon ételfestékünk, kisebb darabokra osztottam szét a „tésztát”, és pár csepp ételefestéket kevertem hozzá. Érdemes jó sokáig gyúrni, hogy homogén legyen a színe tőle a gyurmának.

Ha karácsonyfa díszt csinálunk belőle, ne felejtsük el fogpiszkálóval kiszúrni a díszek tetejét.

Újságpapírra kitettük a kiszaggatott formákat, majd félretettük őket.

Két nap múlva, amikor megszáradt a teteje, megfordítottuk őket, és vártunk újabb két napot, amíg az aljuk is megszáradt.

Ezek után nem volt más hátra, mint kifesteni a maradék díszeket és befűzni a cérnákat.

 

Mézeskalács

A mézeskalács nem csak finom, de dekorációnak sem utolsó.

A karácsonyfán is nagyon jól tud mutatni, de folpack-ba becsomagolva, névvel ellátva is nagy örömet fogunk tudni okozni akár a nagyszülőknek, akár más rokonoknak..

Mi speciel már évek óta ajándékozunk barátoknak, rokonoknak ebből a finomságból, és ki gasztroajándékként, ki pedig díszként fogadta, de egy a lényeg: mindig nagy sikert arattunk vele.

Sőt, mondhatni, már követelik minden évben, hogy mikor sütünk már mézest, és ugye gondolunk majd rájuk is.

A receptért és az elkészítés módjáért kattintsatok ide!

 

Szódabikarbónás csillogó díszek

Ha valami egyszerűen elkészíthető, mégis meseszép ajádnékban gondolkodsz, mindenképpen javaslom, hogy készítsetek szódabikarbónából díszeket.

Íme a hozzávalók:

1 csésze szódabikarbóna, fél csésze étkezési keményítő, és 3/4 csésze víz szükséges hozzá, no meg persze kiszúróformák, és cérna, illetve esetleg extra díszítésnek tűlevelű gallyak, amikkel egyrészt mintákat nyomhatsz a tésztába, vagy bele is nyomhatod őket, és úgy is nagyon jól fog mutatni száradás után a díszen. Ezen kívül én még fogpiszkálót szoktam használni a pöttyözéshez.

A szódabikarbónát, a keményítőt és a vízet keverjük össze egy lábasban, majd alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett kezdjük el főzni.

Rövid időn belül észre fogjuk venni, hogy egy labdává áll össze az egész, és gyurma állagot vesz fel.

Ha ez megvan, akkor vegyük ki a „tésztát” egy tányérra, és nedves ruhával fedjük le, amíg ki nem hül. Mivel elég gyorsan szárad, érdemes a kihülés után kisebb darabokat letépni belőle, kinyújtani és kiszaggatni a formákat. Fogpiszkálóval csináljuk meg a cérnának a helyet, illetve díszíthetjük, pöttyözhetjük még a puha tésztát.

Ha elkészültünk, tegyük félre, másnap pedig fordítsuk meg, és szárítsuk még egy napig az alját is. Ezek után már csak bele kell fűzni a tésztát, és kész is az ajándék.

Jó készülődést nektek!

Ha pedig érdekeln 6 karácsonyi, gyerekkel készített képeslap ötlet, kattints ide.

Azanyja

 

Még több tartalomért lájkolj a facebookon. 🙂

 

Kitűzés a Pinteresten

Megosztom

Oszd meg a barátaiddal a bejegyzést