A minap nagy sétára indultunk a gyerekekkel, és bármerre mentünk a faluban, roskadozó szilvafák mellett vitt el az utunk. Mi sem voltunk restek, és több kiló gyümölcsöt szedtünk le a fákról, amiből többek között szilvás morzsás sütit készítettünk. Valami isteni lett.
A szilvás morzsás süti hozzávalói
A tésztához: 40 dkg liszt, 1 csomag élesztő, 5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 1 tojás, 200 ml langyos tej, 7,5 dkg margarin
1,5 kg szilva
A morzsához: 30 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg margarin
A szilvás morzsás süti elkészítése
Egy edénybe mérjük ki a margarint és olvasszuk föl a mikróban.
Egy tálba szórjuk ki a lisztet és keverjük el a szárított élesztővel.
A cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a sót, a langyos tejet és a margarint öntsük hozzá.
Gyúrjunk sima tésztát és meleg helyen kelesszük, amíg megnő.
Amíg kel a tészta, mossuk meg, vágjuk félbe és magozzuk ki a szilvát.
Utána készítsük el a morzsát. Egy tálba szórjuk bele a lisztet, a cukrot, vaníliás cukrot és a margarint, majd kézzel morzsoljuk össze a hozzávalókat.
Amikor megtelt a tészta, egy lisztezett felületen gyúrjuk át, és egy 30×40 cm-es tepsibe, sütőpapírra nyújtsuk ki.
A félbe vágott szilvákat belsejével felfelé cserépszerűen rakjuk rá.
A morzsolt tésztát szórjuk rá egyenletesen.
Kelesszük még a tésztát meleg helyen 10-15 percig. Én betettem a sütőbe 40 fokra és ott kelesztettem.
Végül tekerjük fel a sütőt légkeverésen 180 °C-ra, és süssük meg a sütit kb. 30 perc alatt.
Íme az elkészült, isteni, szilvás morzsás süti
Jó étvágyat hozzá!
Ezen az oldalon pedig egy isteni fahéjas szilvás pite receptet mutatok meg.
A receptet a receptműhely oldalán találtam.
Azanyja
Még több tartalomért lájkolj a facebookon. 🙂