Az egyik kedvenc péksütim a lekváros bukta, de képzeljétek, még sosem készítettem. Valamiért mindig is azt hittem, hogy túl macerás megcsinálni, és egyszerűbb boltit venni. Aztán láttam, hogy anyósom milyen játszi könnyedséggel készíti el, így megkértem, hogy tanítsa meg a bukta-készítés csínját-bínját. Nem bántam meg 😊
Íme a hozzávalók:
Hozzávalók 20 darab buktához: 1 kg finomliszt, 1 cs. élesztő (5 dkg), 5 tojássárgája, 6 dl tej, 12 dkg zsír, 10 dkg kristálycukor, 2 csipet só, 1 nagy befőttes üveg sűrű lekvár, én a szilvát ajánlom (50 dkg kb.), kevés olaj
Először is egy tálba kiöntünk 2 dl langyos tejet, beleszórunk 1 dkg cukrot, 6 kanál lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, és megvárjuk, amíg felfut.
Addig is egy nagy tálba kiöntünk 1 kg lisztet, hozzáadjuk 4 tojásnak a sárgáját, és a 12 dkg zsírt.
Amikor felfutott az élesztő, azt is hozzáadjuk a liszthez, és megsózzuk.
A maradék 4 dl tejet kicsit megmelegítjük, hozzáöntjük a cukrot, és elkevergetjük.
Majd a cukros tejet is beleöntjük a tálba.
Ezek után nincs más dolgunk, mint hogy jól összegyúrjunk, megdagasszuk a tésztát. Lehetséges, hogy eleinte kicsit ragacsos lesz az állaga, de hamarosan észre kell vennünk, hogy mind a tál oldaláról, mind a kezünkről szépen leválik a tészta.
Ha megvagyunk, letakarjuk az edényt, és meleg helyen kelesztjük kb. egy órán át.
Ha ez megvan, akkor egy lisztezett deszkára kiborítjuk a tésztát, és kézzel szétnyújtjuk úgy, hogy beterítsük a gyúródeszkát.
Utána fogjunk egy éles kést, és vágjunk belőle bő 10×10 cm-es kockákat.
Utána gyújtsuk ki még picit a kezünkkel az egyes darabokat, és kanalazzunk bele jó 2 kanálnyi lekvárt.
Hajtsuk össze a tésztát, és a széleket az ujjunkkal nyomogassuk össze, nehogy kifolyjon a lekvárt.
Majd még egy mozdulattal hajtsuk alá a széleket, hogy bukta formákat kapjunk, és kezdjük el őket szorosan egymás mellé pakolni a sütőpapíros tepsibe.
Ha ezzel megvagyunk, az ötödik tojássárgáját keverjük el egy kis olajjal, és kenjük meg a bukták tetejét. Segítségül hívhatjuk lelkes gyermekünket 😀
Ha készen vagyunk, állítsuk be a sütőt 180 °C, légkeverésre, és amíg el nem éri a kellő hőfokot, addig még hagyjuk a tésztát kelni.
Ha már meleg a sütő, akkor betehetjük, és kb. fél óra alatt készre sütjük.
Két extra tipp a végére 😊 Az egyik, hogy még forrón, kézzel, vagy ecsetelővel kenjük le vízzel a megsült buktákat, és utána fedjük le egy konyharuhával. Így nem fognak kiszáradni.
Illetve csakis miután kihűlt a bukta, akkor vágjuk szét, így nem fog szétfolyni a lekvár.
Jó étvágyat hozzá.
Ha pedig ennétek egy jó sütés nélküli epres-túrós tortát, kattintsatok ide.
Azanyja
Még több tartalomért lájkolj a facebookon. 🙂