Bevallom őszintén, sohasem szerettem a gyümölcskenyeret. Egészen addig, amíg nem kóstoltam a sajátomat. Eléggé macerás, viszonylag sok ideig tart elkészíteni, de össze nem lehet hasonlítani a bolti verzióval. Ha jót akartok, csakis minőségi aszalványokkal dolgoztok, én egyszer szaladtam bele, hogy nem a megszokott márkát vettem, hát nem is lett a legjobb.
Íme a hozzávalók a gyümölcskenyérhez:
Hozzávalók: 8 tojás, 35 dkg porcukor, 40 dkg liszt, 40 dkg margarin, 1 cs. sütőpor, 1 cs. vaniliás cukor, 10 dkg dió, 10 dkg csoki, 40 dkg aszalt v kandirozott gyümölcs, pl áfonya, sárgabarack, szilva, füge, datolya….
A gyümölcskenyér elkészítése:
Azzal kezdtem, hogy felvagdostam a gyümölcsöket apróbb darabokra, a fügénél meglepődtem, mert képzeljétek, szárastul rakták el, szóval ezeket is ki kellett vágnom, illetve a datolyának a magját is el kellett távolítanom.
Ezután összetörtem a diót, és a csokigolyókat szintén kisebb darabokra vágtam.
Ezeket mind egy tálba öntöttem, és összefutott a nyál a számban…
Ezután hozzá öntöttem a lisztet és a sütőport, és elkevertem őket.
Egy másik tálba felvágtam apró kockákra a margarint, hozzáöntöttem 30 dkg cukrot és a vaníliás cukrot, elkevertem őket, végül kettesével hozzáadtam a tojássárgákat.
A tojásfehérjékhez adtam a maradék 5 dkg porcukrot, és gépi habverővel elkezdtem felverni, amíg keményebb hab nem lett.
Mikor ez megvolt, hozzáadtam a margarinos-cukros-tojásos masszához, összeforgattam őket, majd az egészet hozzáadtam a gyümölcsös-lisztes tésztához. Ezt is jó alaposan össze kell keverni, nekem még 10 perc múlva is bukkantak elő lisztes felületek.
Hogy mire jók itthon az irodai kapcsok? Sütőpapír rögzítésére a különböző tepsiken. Az őzgerinc formákba kanalaztam a masszát, és betettem őket a 180°C-ra előmelegített sütőbe, légkeverésen.
Nálam a gyümölcskenyér teteje már kb. 20 perc után elkezdett barnulni, így ilyenkor le szoktam venni 160°C-ra a hőmérsékletet, és fogpiszkálóval nézem, hogy mikor sül át a tészta. Nekem most ehhez 50 perc kellett, de sütője válogatja.
Íme az elkészült gyümölcskenyér:
Ha valaki meg tudja mondani, hogy miért reped ki minden egyes alkalommal a gyümölcskenyér, az nagyon kérem, ossza meg velem a titkot!
Jó étvágyat hozzá!
Ha kíváncsiak vagytok a többi karácsonyi sütire, amiket idén készítettem, kattintsatok ide, ide és ide.
Az eredeti receptet itt olvashatjátok: https://andi1976.gportal.hu/gindex.php?pg=31684381
Azanyja
Még több tartalomért lájkolj a facebookon. 🙂