Bevallom őszintén, sohasem szerettem a gyümölcskenyeret. Egészen addig, amíg nem kóstoltam a sajátomat. Eléggé macerás, viszonylag sok ideig tart elkészíteni, de össze nem lehet hasonlítani a bolti verzióval. Ha jót akartok, csakis minőségi aszalványokkal dolgoztok, én egyszer szaladtam bele, hogy nem a megszokott márkát vettem, hát nem is lett a legjobb.

Íme a hozzávalók a gyümölcskenyérhez:

Hozzávalók: 8 tojás, 35 dkg porcukor, 40 dkg liszt, 40 dkg margarin, 1 cs. sütőpor, 1 cs. vaniliás cukor, 10 dkg dió, 10 dkg csoki, 40 dkg aszalt v kandirozott gyümölcs, pl áfonya, sárgabarack, szilva, füge, datolya….

A gyümölcskenyér elkészítése:

Azzal kezdtem, hogy felvagdostam a gyümölcsöket apróbb darabokra, a fügénél meglepődtem, mert képzeljétek, szárastul rakták el, szóval ezeket is ki kellett vágnom, illetve a datolyának a magját is el kellett távolítanom.

Ezután összetörtem a diót, és a csokigolyókat szintén kisebb darabokra vágtam.

Ezeket mind egy tálba öntöttem, és összefutott a nyál a számban…

Ezután hozzá öntöttem a lisztet és a sütőport, és elkevertem őket.

Egy másik tálba felvágtam apró kockákra a margarint, hozzáöntöttem 30 dkg cukrot és a vaníliás cukrot, elkevertem őket, végül kettesével hozzáadtam a tojássárgákat.

A tojásfehérjékhez adtam a maradék 5 dkg porcukrot, és gépi habverővel elkezdtem felverni, amíg keményebb hab nem lett.

Mikor ez megvolt, hozzáadtam a margarinos-cukros-tojásos masszához, összeforgattam őket, majd az egészet hozzáadtam a gyümölcsös-lisztes tésztához. Ezt is jó alaposan össze kell keverni, nekem még 10 perc múlva is bukkantak elő lisztes felületek.

Hogy mire jók itthon az irodai kapcsok? Sütőpapír rögzítésére a különböző tepsiken. Az őzgerinc formákba kanalaztam a masszát, és betettem őket a 180°C-ra előmelegített sütőbe, légkeverésen.

 Nálam a gyümölcskenyér teteje már kb. 20 perc után elkezdett barnulni, így ilyenkor le szoktam venni 160°C-ra a hőmérsékletet, és fogpiszkálóval nézem, hogy mikor sül át a tészta. Nekem most ehhez 50 perc kellett, de sütője válogatja.

Íme az elkészült gyümölcskenyér:

Ha valaki meg tudja mondani, hogy miért reped ki minden egyes alkalommal a gyümölcskenyér, az nagyon kérem, ossza meg velem a titkot!

Jó étvágyat hozzá!

Ha kíváncsiak vagytok a többi karácsonyi sütire, amiket idén készítettem, kattintsatok ide, ide és ide.

Az eredeti receptet itt olvashatjátok: https://andi1976.gportal.hu/gindex.php?pg=31684381

Azanyja

Még több tartalomért lájkolj a facebookon. 🙂

Pin It on Pinterest

Megosztom

Oszd meg a barátaiddal a bejegyzést